Er wordt te gemakkelijk gedacht over AI in de gezondheidszorg. Dat zegt Wouter Kroese, ceo van AI-onderneming Pacmed. Hij is blij dat minister Agema voorstander is van AI, maar weet hoe lastig het is om in Nederland succesvolle toepassingen op te schalen.
Wouter Kroese doet zijn uitspraak in de podcast Voorzorg. “Ik ben heel blij dat de minister zich uitspreekt voor AI in de zorg en naar de toekomst kijkt in plaats van terug te grijpen op het verleden”, vertelt Kroese. Minister Agema wil met AI de administratielast in de zorg verlichten. De mogelijkheden daarvoor ziet Kroese ook. “Het kan zorgverleners veel tijd besparen, maar het wordt wel allemaal in de vergaarbak AI gegooid. Het taalmodel achter ChatGPT inzetten om tekst te verwerken is wezenlijk anders dan wat wij doen: op de intensive care nieuwe kennis vergaren over wat goede zorg is.”
Opschalen gaat moeizamer dan nodig
De ontslagsoftware van Pacmed wordt momenteel uitgerold op IC’s van de Santeon-ziekenhuizen. Ook daarbuiten bestaat er veel belangstelling voor het project. Het proces van opschalen komt op gang, maar gaat moeizamer dan nodig is, constateert Kroese. Dat komt onder meer door een gebrek aan kennis bij ziekenhuisbestuurders en de typisch Nederlandse neiging om alles steeds opnieuw – en vaak net anders – te willen doen. Ook ontbreekt het soms aan een doordachte visie. Kroese: “In elk strategiedocument van staat inmiddels wel AI, maar soms wordt er te gemakkelijk over gedacht, alsof AI de oplossing voor alles is.”
Nederland dreigt de boot te missen
“We zijn in Nederland heel goed in innovaties opstarten en proberen. Als het gaat om opschalen dreigen wij echter de boot te missen,” zegt Kroese op LinkedIn. “Er gaat ontzettend veel geld en aandacht naar projecten om het zoveelste algoritme te ontwikkelen. Maar het ontwikkelen van een waardevol algoritme op medische data is nog geen 2 procent van het werk om AI als medisch hulpmiddel bij iedere patiënt in te kunnen en mogen zetten in meerdere ziekenhuizen.”
Weinig aandacht voor implementatie
Met name het certificeren, integreren, monitoren en schaalbaar maken van de oplossing vraagt een enorme hoeveelheid werk en technologie, zegt Kroese. Ook gaan er volgens hem enorme bedragen naar initiatieven rond dataverzameling en randvoorwaarden. “Voor daadwerkelijke implementatie en opschaling is weinig aandacht, terwijl daar juist geleerd wordt hoe we AI in Nederland verantwoord en op grote schaal en mogelijk gaan maken.”
Hindernissen, zorgbestuurders en plannen
Kroese vertelt uitgebreid in de podcast Voorzorg welke hindernissen Pacmed de afgelopen jaar heeft overwonnen om op te kunnen schalen, hoe hoopvol hij is over de nieuwe generatie zorgbestuurders en de toekomstplannen van zijn bedrijf.
Beluister podcast Voorzorg met Pacmed-ceo Wouter Kroese
Bronnen:
Podcast Voorzorg: Pacmed-ceo Wouter Kroese over AI opschalen in de zorg – Zorgvisie