Ziekenhuis zet AI in voor opsporen borstkanker

Als een van de eerste ziekenhuizen in Nederland start het Alexander Monro Ziekenhuis in Bilthoven met het standaard inzetten van AI voor het opsporen van borstkanker.

Kunstmatige intelligentie (AI) ontdekt borstkanker vaker en eerder dan een radioloog dat doet. Dat blijkt uit verschillende wetenschappelijke studies. Voor het opsporen van borstkanker maakt een specialist gebruik van mammogrammen, röntgenfoto’s die worden gemaakt van borsten. Een radioloog beoordeelt de foto’s vervolgens op tumoren, maar bij zeer dicht borstweefsel zijn tumoren slecht te zien. Een AI-tool die de beelden scant biedt dan uitkomst.

Flinke stap vooruit
“Dit is een flinke stap vooruit”, zegt Marjolein de Jong, bestuurder van het Alexander Monro Ziekenhuis en voormalig oncologisch chirurg. “Hoe eerder borstkanker wordt ontdekt, hoe groter de overlevingskans van de vrouwen.” Als de borstkanker eerder wordt opgespoord hebben patiënten vaak een minder zware behandeling nodig. Dat is beter voor de patiënt en de zorgkosten vallen dan ook lager uit.

Voor het gebruik van de AI-tool werkt het Alexander Monro Ziekenhuis samen met Screenpoint Medical. Dit bedrijf is in 2014 opgericht door professor Nico Karssemeijer and professor Sir Michael Brady, experts in het analyseren van mammogrammen en detectie met behulp van computers. De AI-tool Transpara kan een mammogram betrouwbaar controleren op tumoren, dankzij een ‘image based risk model’.

AI en radioloog
“Dit is een hele mooie start van de samenwerking met ScreenPoint Medical. Dat we onze patiënten dit kunnen bieden is een fantastisch mooie stap. Juist de combinatie AI en radioloog maakt de diagnostiek ontzettend sterk,” meldt De Jong op LinkedIn. Uit een test blijkt dat de AI-tool 29% meer tumoren opmerkt, meldt Screenpoint Medical op LinkedIn.

“We kunnen altijd iets over het hoofd zien”, zegt Sebastiaan Franken, radioloog in het Alexander Monro Ziekenhuis. “Als arts doe je je uiterste best maar het blijft mensenwerk.” Soms is een tumor duidelijk te zien op een scan, vertelt hij, maar soms ook niet. Franken is blij dat AI voortaan over zijn schouder meekijkt. Daardoor zal hij nog minder tumoren missen.

Opschalen nodig
Volgens Ritse Mann, radioloog in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis, kan AI zeker helpen tumoren vaker en eerder te ontdekken. Inmiddels zijn er al enkele ziekenhuizen die AI inzetten. Mann hoopt dat het daar niet bij blijft. “Dit is een mooie eerste stap”, zegt Mann. „Maar nog belangrijker is dat AI snel wordt ingezet binnen het bevolkingsonderzoek borstkanker.”

Aan het bevolkingsonderzoek doen jaarlijks 1,2 miljoen vrouwen mee. Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker voor Nederlandse vrouwen. Volgens het RIVM krijgen ieder jaar zeker 15.000 vrouwen de diagnose. Ruim 3000 vrouwen overlijden jaarlijks aan borstkanker. Op basis van Zweeds onderzoek kan de AI-tool in Nederland tot 1200 extra diagnoses per jaar opleveren.

Bekijk een fragment van EenVandaag over AI bij het opsporen van borstkanker:

Bronnen:
Nieuws | Alexander Monro Ziekenhuis | gespecialiseerd in borstkanker
Choosing Transpara – ScreenPoint Medical
‘AI is beter dan de radioloog’: Hoe kunstmatige intelligentie eerder kanker opspoort – EenVandaag

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Commentaren
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties