Kunstmatige intelligentie (AI) wordt volgend jaar duurzamer dankzij efficiëntere AI-modellen en gespecialiseerde toepassingen, voorspelt softwarebedrijf SAS. Het bedrijf benoemt vijf AI-trends voor 2025. Heeft SAS gelijk?
Softwareontwikkelaar SAS voorspelt zakelijke en technologische trends en ontwikkelingen voor 2025. “Verwachting is dat AI net zo veelbesproken blijft als dit jaar, maar er zullen nieuwe thema’s opduiken, zoals duurzaamheid en efficiëntere GenAI-modellen, modelspecialisatie, uitdagingen op het gebied van wet- en regelgeving en een veranderd AI-landschap,” aldus SAS. Volgens het softwarebedrijf vindt in 2025 een golf van fusies en overnames plaats in de data- en AI-markt. Daarnaast leiden opkomende technologieën tot nieuwe samenwerkingsverbanden.
AI duurzamer
“De toekomst van AI ligt niet alleen in meer geavanceerde modellen, maar vooral in efficiëntere, duurzame oplossingen die minder energie verbruiken en meer waarde creëren,” zegt Bryan Harris, Executive Vice President en Chief Technology Officer bij SAS. “Organisaties moeten verantwoordelijkheid nemen voor de milieu-impact van hun AI-modellen en investeren in optimalisatie. Door te kiezen voor gespecialiseerde kleine taalmodellen kunnen bedrijven niet alleen hun kosten verlagen, maar ook hun CO2-footprint aanzienlijk verkleinen.”
Heeft SAS gelijk?
Ja en nee. Forbes noemt duurzame AI ook als één van de tien belangrijkste trends op gebied van AI. Het zakentijdschrift ziet een ‘groeiend bewustzijn van het enorme stroomverbruik van cloudgebaseerde AI-systemen’ en voorziet een ‘gezamenlijke inspanning om over te schakelen op duurzame en hernieuwbare energiebronnen in datacenters’. Daarnaast denkt Forbes dat AI kan helpen om de duurzaamheid te verbeteren in andere sectoren, zoals in de landbouw en in het verkeer. “AI zal zich in 2025 vestigen als een krachtig hulpmiddel voor milieubescherming.”
Maar volgens René de Monchy, hoofdredacteur van onder meer CFO.nl, staan weinig bedrijven in Nederland stil bij de klimaatimpact en het energieverbruik van AI: “Er is geen enkele CFO in Nederland die weet dat AI ook impact heeft op het klimaat door de hoeveelheid stroom die ervoor nodig is. Er wordt nog te weinig over dit thema nagedacht. Het is tijd dat CFO’s gaan nadenken over hun digitale CO2-uitstoot en de rol van AI daarin,” zegt Monchy in het boek Voorbij de hype van Aaron Mirck.
AI-landschap verandert
Het verschil in AI-koplopers en achterblijvers zal het komende jaar steeds duidelijker worden, verwacht SAS. “Organisaties die volop inzetten op AI en hier volledig op zijn ingericht, zullen floreren en hun concurrenten overtreffen.” Eén van de uitdagingen hierbij is de beschikbaarheid over goede data, zegt Véronique van Vlasselaer, hoofd analytics en AI voor Zuid-, West- en Oost-Europa bij SAS. “Data is de basis. Als de data niet deugt, zal ook de AI niet goed functioneren.”
Wetgeving rond AI
SAS ziet tegelijkertijd dat de wet- en regelgeving rondom AI voortdurend evolueert. “Dat kan voor veel organisaties een uitdaging zijn om aan te voldoen. Ook moeten bedrijfsleiders het gesprek over het verantwoord gebruik van AI binnen de organisatie aangaan. Dit houdt in dat zij transparant zijn over de AI-principes, -beleid, -normen en de controles die zij hanteren.”
Koffiedik kijken?
Het blijkt lastig om voorspelde AI-trends op waarde te schatten. “Als het stof is neergedaald, zullen we zien waar de echte use cases van de AI-tools liggen. Ik denk dat we verrast zullen zijn wat er nog overeind staat. Niet dat ik weet welke use cases blijven bestaan. Als ik dat wist, zou ik een boek schrijven en veel geld verdienen,” zegt David Fisher, president van Rockstar Consulting, op LinkedIn in een reactie op de voortuiblik van SAS.
Bekijk de trends en voorspellingen van SAS voor 2025
Hoe duurzaam is het gebruik van AI? Hierover spreekt Duuk Baten, adviseur voor verantwoordelijk AI gebruik bij SURF, in Poki, een podcast over AI.
Beluister de podcast
Bron: SAS, 8 november 2024
Vijf AI-trends voor 2025 volgens SAS: AI steeds specialistischer en duurzamer | SAS