‘Nederland kan koploper worden in generatieve AI’

Nederland heeft de potentie om een koploper te worden in de ontwikkeling van generatieve artificiële intelligentie (AI). Dat meldt AiNed, een nationaal groeifondsprogramma voor AI.

Volgens AiNed moet Nederland meer investeren in startups, een supercomputer en de samenwerking tussen overheid en industrie om aan kop te komen op gebied van generatieve AI. Dat meldt AiNed in een rapport, dat ze samen met EIT Digital, de aanjager van de ICT-sector in Europa, heeft gepubliceerd. Het rapport biedt volgens AiNed concrete handvatten om deze potentie te benutten door meer te investeren in AI-startups, het bevorderen van Europese samenwerking en het verbeteren van de toegang tot een hoogwaardig computernetwerk. Tientallen AI-experts hebben bijgedragen aan het onderzoek, meldt AiNed.

Supercomputer
AiNed heeft 204,5 miljoen euro gekregen om de ontwikkeling en toepassing van kunstmatige intelligentie in het bedrijfsleven en bij te overheid te stimuleren. Belangrijk middel daarvoor is een nationale supercomputer, dat tussen de 400 en 500 miljoen euro kost, inclusief technische en inhoudelijk ondersteuning gedurende vijf jaar, zo meldt het Financieele Dagblad. ‘Als je koploper wilt zijn moet je ook de goede spullen hebben om je applicaties te ontwikkelen en te testen’, zegt Willem Jonker, hoogleraar informatica en voorzitter van AiNed, in het FD.

Geopolitiek belang
De investeringen moet Nederland minder afhankelijk maken van Amerika en China voor de ontwikkeling van AI. Momenteel domineren Amerikaanse en Chinese bedrijven de AI-sector. Dat geldt niet alleen voor de bedrijven die de chips maken voor de servers en de cloudbedrijven die rekenkracht verkopen, maar ook voor de aanbieders van AI-software. Europese bedrijven zijn op dit vlak ver in de minderheid. Omdat AI van geopolitiek belang is stellen de onderzoekers dat Nederland in Europees verband een vuist moet maken om de kansen van AI te benutten.

Uitgangspositie
Nederland heeft een goede uitgangspositie, gezien de digitale infrastructuur. Toch stellen onderzoekers dat er meer nodig is om de potentie te verzilveren. Om de Nederlandse positie te versterken, is meer investering vereist van zowel de overheid als de industrie in een publiek-privaat partnerschap. Daarnaast zijn er meer kapitaalinjecties nodig voor AI-startups, gezien het sterke startupecosysteem van Nederland, maar met onvoldoende middelen voor internationale groei, vooral voor startups in generatieve AI.

Focus op generatieve AI
AiNed en EIT Digital adviseren om meer middelen in te zetten die gericht zijn op generatieve AI, zoals toegang tot een ‘High Performance Computing Infrastructure (HPCI)’, dat nu zwak is bij Nederlandse bedrijven. HPCI omvat geavanceerde computers die grote hoeveelheden gegevens snel en efficiënt kunnen verwerken. Het is nodig voor taken zoals simulaties, data-analyse en AI-toepassingen. Een nationale generatieve AI-testfaciliteit moet worden opgezet in samenwerking met de industrie om ontwikkeling en experimenten te ondersteunen.

Kansen verzilveren
AiNed-voorzitter Willem Jonker: “Dit rapport toont niet alleen de kansen van AI voor Nederland, maar geeft ook aan hoe we concreet die kansen kunnen verzilveren met een gedetailleerd pad voor actieve investeringen in generatieve AI-innovaties. Als we dit goed en gecoördineerd aanpakken in Europees verband, kunnen we in Europa de leiding nemen en de potentie voor AI op onze economie en arbeidsmarkt verzilveren.” Uit schattingen blijkt dat AI het Bruto Binnenlands Product in Nederland kan verhogen met negen procent.

Download rapport EIT Digital & AiNed

Bron: AiNed.nl, 26 maart 2024

Foto: V.l.n.r. Willem Jonker (AiNed), Federico Menna (EIT Digital), Thomas Faber (EZK), Stefan Leijnen (AiNed) bij de overhandiging van het rapport (foto AiNed).

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Commentaren
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties