Microsoft: ‘AI-assistenten met geheugen binnen jaar beschikbaar’

AI-assistenten die gesprekken, projecten en problemen uit het verleden onthouden, zullen binnen een jaar beschikbaar zijn. Dat meldt Mustafa Suleyman, hoofd AI van Microsoft.

Volgens Suleyman zal deze ontwikkeling gebruikers stimuleren om meer tijd te investeren en meer persoonlijke informatie te delen met deze assistenten vanwege hun verbeterde geheugencapaciteit. Dat zei hij in een interview met de BBC. Suleyman ziet een toekomst voor zich waarin AI naadloos integreert in ons dagelijks leven en permanente ondersteuning bieden. Deze mate van integratie heeft echter geleid tot zorgen over gegevensbeveiliging, privacy en de mogelijkheid van onjuist advies of bevooroordeelde output.

Privacy versus toegang
Voorstanders van AI beweren dat echte bruikbaarheid een diepe inbedding in ons leven vereist, zodat deze tools context en geschiedenis kunnen begrijpen. Een AI-agenda-manager heeft bijvoorbeeld toegang nodig tot agenda-items uit het verleden en moet deze bewaren om effectief planningen te kunnen maken. Suleyman stelt dat de privacyverwachtingen in de loop der tijd zijn geëvolueerd, waarbij hij wijs naar apparaten die continu opnemen, zoals tv’s, laptops, telefoons en camera’s in de auto.

Acceptatie
Suleyman erkent dat de voordelen, de controle en het vertrouwen die gepaard gaan met dergelijke technologie cruciale factoren zijn voor de acceptatie ervan. Microsoft heeft fors geïnvesteerd in OpenAI, de maker van ChatGPT, en positioneert zichzelf als koploper in de AI-race. Desondanks wijst onderzoek erop dat niet alle consumenten AI omarmen. Uit een enquête van het Reuters Institute bleek dat 29 procent van de respondenten in het Verenigd Koninkrijk ChatGPT had gebruikt en dat slechts 2 procent het dagelijks gebruikte.

Géén zeepbel
Suleyman erkent dat AI-tools misschien niet de populariteit van smartphones zullen bereiken. Hij benadrukt echter de snelle groei en toepassing en het potentieel van AI, ondanks de risico’s. Hij verwerpt het idee dat AI een zeepbel is en haalt voorbeelden aan, zoals een vrouw die haar bedrijf opbouwde met behulp van een chatbot genaamd Pi. Hij benadrukt de toegankelijkheid en waardepropositie van gepersonaliseerde, interactieve kennis die door AI wordt geleverd.

Copilot
Microsoft heeft onlangs nieuwe functies geïntroduceerd voor zijn CoPilot-assistent. Gebruikers kunnen nu mondelinge gesprekken voeren met de chatbot. Net als bij de soortgelijke spraakmodus van ChatGPT kan Copilot de emotie van de gebruiker herkennen aan de toon van de stem. Ook kan Copilot meekijken op het scherm van de gebruiker. Deze functies zijn voorlopig nog niet beschikbaar in Europa, meldt Nu.nl.

Lees het blog van Mustafa Suleyman

Bronnen:
Microsoft: “AI met bijzonder goed langetermijngeheugen wordt alomtegenwoordig” (msn.com)
Microsoft: ‘ever present’ personal AI assistants are coming (bbc.com)

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Commentaren
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties