Door de finance manager van de Sportbond.
De rol van sportbonden is in hoog tempo aan het veranderen. Waar we vroeger primair faciliterend waren aan topsport en georganiseerde breedtesport, wordt van ons nu steeds meer verwacht dat we ook maatschappelijke waarde creëren: van gezondheidspromotie tot inclusiviteit, sociale cohesie en mentale weerbaarheid.
Als financial sta je hierdoor niet alleen meer voor de financiële continuïteit, maar ook van maatschappelijke relevantie.
Het probleem? Die maatschappelijke bijdrage is vaak moeilijk meetbaar.
Dat is precies waar data-analyse ons een nieuw kompas biedt.
We wisten al langer dat sport “goed is voor de samenleving”, maar nu worden we ook gevraagd om dat aan te tonen.
Gemeenten, zorgpartijen, het ministerie en zelfs sponsors vragen om harde data:
Data-analyse helpt ons deze vragen te beantwoorden – en beter nog, te sturen op resultaat.
1. Gezondheid & preventie
Via koppeling van sportdeelname aan gezondheidsdata (geanonimiseerd en conform AVG) kunnen we bijvoorbeeld zien of intensieve deelname aan sportprogramma’s samenhangt met minder huisartsbezoek of een betere mentale score in jongerenenquêtes. Dat maakt sport niet alleen een uitgavepost, maar een preventieve investering.
2. Sociale inclusie meten
We gebruiken data om inzichtelijk te maken wie we níet bereiken: jongeren in bepaalde wijken, mensen met een migratieachtergrond of beperkte mobiliteit. Door dit zichtbaar te maken, kunnen we gerichter programma’s ontwerpen en beleidsmaatregelen nemen — op basis van feiten, niet aannames.
3. Monitoren van sportparticipatie-trends
Data geeft ons de mogelijkheid om deelname aan sport tot op buurtniveau te monitoren. Zo zien we trends in uitval bij jongeren, signaleren we achteruitgang in specifieke leeftijdsgroepen, en kunnen we tijdig ingrijpen met campagnes of subsidies. Waar voorheen een jaarrapport leidend was, sturen we nu realtime bij.
4. Bewijs voor externe stakeholders
Overheden en fondsen zijn kritischer geworden in hun investeringen. Met dashboards, effectmetingen en visualisaties kunnen we onderbouwen: “voor elke euro subsidie leveren we X euro maatschappelijke waarde”. Dit versterkt ons onderhandelings- en samenwerkingspositie.
De inzet van data voor maatschappelijke impact vraagt ook iets van ons als financiële leiders:
Data is geen doel op zich, maar een middel. Een middel om sport te laten groeien — niet alleen in medailles of ledenaantallen, maar in maatschappelijke betekenis. De sportbond van de toekomst is niet alleen financieel gezond, maar ook sociaal waardevol. En de financial? Die is niet alleen de bewaker van het budget, maar de motor achter maatschappelijk inzicht.
Want wat we kunnen meten, kunnen we verbeteren. En wat we verbeteren, kunnen we laten groeien — voor de sport én de samenleving.
De Financial in de Sportwereld