‘Generatieve AI jaagt klimaatcrisis aan’

Het gebruik van generatieve AI-apps die beelden vereisen kost zoveel energie dat het de klimaatcrisis verder aanjaagt. Dat meldt de computerwetenschapper Sasha Luccioni.

Geef je om het klimaat? Bedenk je dan voordat je generatieve AI-apps zoals ChatGPT gebruikt. Dat is de boodschap die Sasha Luccioni verkondigt op basis van haar onderzoek. De Canadese computerwetenschapper van Russische origine onderzocht hoeveel energie en CO2-uitstoot applicaties zoals ChatGPT en Midjourney kosten.

Luccioni ontdekte dat ChatGPT 30 keer meer energie gebruikt dan gewone zoekmachines. Dit veroorzaakt meer CO2-uitstoot, waardoor het klimaat nog sterker opwarmt dan in het afgelopen decennium. Het probleem is nog groter bij het maken van plaatjes. Het maken van een hi-res plaatje met AI-software kost net zoveel energie als het volledig opladen van je telefoon, aldus Luccioni.

Slimme tools voor domme taken
Met andere woorden: het gebruik van generatieve AI verergert de klimaatcrisis waar we nu al mee te maken hebben. Luccioni waarschuwt voor het massaal en onnodig gebruik van AI-apps voor ‘domme taken’. “Ik vind het teleurstellend dat generatieve AI wordt gebruikt om het internet te doorzoeken,” zegt de computerwetenschapper. Ze sprak hierover onlangs in Montreal op ALL-In, een congres over kunstmatige intelligentie, meldt RTL Today.

Sterke computers nodig
De modellen waarmee apps zoals ChatGPT en Midjourney werken worden getraind met miljarden aan data. Dit vereist enorme rekenkracht waarvoor zeer sterke computers nodig zijn. Dat kost ontzettend veel energie. Volgens het Internationale Energie Agentschap gebruikte alle AI-software in 2022 al twee procent van de wereldproductie aan elektriciteit. Die stroom wordt deels opgewekt met schone bronnen, maar voor een groot deel nog steeds met fossiele brandstoffen, waardoor CO2 vrijkomt.

Certificatiesysteem voor algoritmes
Luccioni werkt aan een certificatiesysteem voor algoritmes. Dat moet duidelijker maken hoeveel energie specifieke software in verhouding verbruikt, zoals dat bij elektrische apparatuur al gebruikelijk is. Ze maakt daarvoor gebruik van open source software die voor iedereen toegankelijk is, schrijft RTL Today. De certificering moet overheden ook in staat stellen wetgeving te maken om de energieverspilling aan banden te leggen.

Lees het wetenschappelijke artikel van Luccioni

Sasha Luccioni sprak op een TED-congres in oktober 2023 over het energiegebruik van AI.

Bron: Joop (BNNVARA), 15 september 2024

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Commentaren
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties