Deze tool voor data-analyse is verbeterd
Eén van de tools voor data-analyse is Tableau Pulse. Afgelopen zomer kreeg de tool nieuwe functies om het gebruiksgemak en de betrouwbaarheid te verbeteren. Dat is aardig gelukt, meldt Kaoutar Schepers.
Tableau Pulse is gemaakt om data-analyse eenvoudiger en toegankelijker te maken. Het maakt gebruik van dashboards, waardoor gebruikers inzicht en overzicht krijgen in de data die ze hebben ingevoerd. Trends en afwijkingen zijn daardoor snel te zien. “Hoewel Pulse nog relatief jong is begint het al een waardevolle plek in te nemen in de toolkit van organisaties die hun data-inzichten willen verrijden,” schrijft consultant data & analytics Kaoutar Schepers.
Overzicht nieuwe functies
In een blog op Infotopics geeft Schepers een overzicht van de nieuwe functies die Pulse afgelopen zomer heeft gekregen. Ze zoomt in op de vijf belangrijkste verbeteringen:
- Pulse metrics als dashboard objecten: inzicht op één plek
Volgens Schepers een van de meest opvallende toevoegingen: de mogelijkheid om Pulse metrics op te nemen in dashboards als objecten. “Dit stelt gebruikers in staat om kritieke metrics (statistieken) naast andere visualisaties te bekijken, waardoor een volledig overzicht van de data ontstaat. Door de objecten in dashboards op te nemen kunnen teams hun belangrijkste prestatie-indicatoren monitoren zonder te hoeven schakelen tussen verschillende interfaces.”
- Beperking bewerken van metricdefinities: meer controle
Met de functie voor het beperken van metricdefinitiebewerkingen kunnen organisaties bepalen wie metrics mag aanpassen, bijvoorbeeld alleen geautoriseerde analisten. Dit biedt volgens Schepers een extra laag controle en beveiliging, wat zorgt voor consistentie in data-analyse. “Dit voorkomt onbedoelde aanpassingen die tot onjuiste rapportages kunnen leiden, waardoor de data-integriteit en het vertrouwen onder stakeholders behouden blijft.”
- Geavanceerde tijdsinstellingen: date offsets & tijdsgranulariteit
De nieuwe date offset- en tijdsgranulariteitsfuncties bieden meer flexibiliteit in hoe data wordt geanalyseerd.
Met de functie ‘Date offset’ kan je de einddatum van een metricreeks aanpassen naar een bepaald aantal dagen in het verleden. Dit is nuttig als de data in de bron vertraagd is en er anders geen data zou worden weergegeven voor het laatste punt in de tijdreeks.
De instelling ‘Minimale tijdsgranulariteit’ geeft gebruikers de mogelijkheid om de granulaire tijdseenheid (zoals dag, week, of maand) aan te passen om beter aan te sluiten bij de specifieke kenmerken van hun data. Door een grotere granulariteit te kiezen, kunnen gebruikers voorkomen dat er filters beschikbaar zijn die geen relevante data opleveren.
Use case: Een retailbedrijf kan date offsets gebruiken om verkoopdata van vorige maanden te analyseren terwijl huidige data nog wordt verzameld. Dit stelt hen in staat om tijdig beslissingen te nemen op basis van de meest recente trends zonder te wachten tot alle data klaar is.
- Verbeterde Ask ervaring: flexibel vragen stellen
De Ask-functie in Tableau Pulse is uitgebreid met NLP-technologie, waardoor gebruikers nu in natuurlijke taal vragen kunnen stellen over hun data. “Dit biedt meer flexibiliteit en maakt het eenvoudiger om snel de juiste inzichten te vinden,” meldt Schepers. Ze zegt dat deze functie nog beperkt is tot het herkennen van een vraag en deze proberen te matchen met een bestaande, bekende vraag. “Hierdoor voelt het meer als een interactieve Q&A,” aldus Schepers.
- Exclusief voor Tableau+: doelen en groeperen/sorteren
Voor gebruikers van Tableau Pulse die toegang hebben tot Tableau+, zijn er enkele exclusieve functies die de waarde van het platform verder vergroten:
Tableau Pulse Doelen
Met deze functie kunnen gebruikers doelen instellen, monitoren en beheren voor hun belangrijkste metrics. Dit biedt een duidelijk doel om naartoe te werken en maakt het eenvoudig om de voortgang te volgen.
Groeperen en Sorteren
De mogelijkheid om metrics te groeperen en te sorteren binnen Pulse biedt gebruikers meer controle over hoe hun data wordt georganiseerd en gepresenteerd. Dit helpt bij het creëren van een meer gestructureerde en overzichtelijke data-analysemogelijkheid.
Conclusie
“Tableau Pulse krijgt focus en blijft groeien en ontwikkelen, met nieuwe functies die helpen om datagedreven beslissingen nog effectiever te maken. Deze zomer is er hard gewerkt om de functionaliteit te verbeteren en gebruikers meer controle, flexibiliteit en inzicht te bieden in hun data-analyse,” concludeert Schepers.
Bron: Infotopics, 3 september 2024