Als business controller ben je de brug tussen cijfers en strategie. Je helpt de organisatie vooruit door financiële data te vertalen naar inzichten, scenario’s en adviezen. Maar hoe vaak worstel je met eindeloze Excel-sheets, verouderde rapportages of onvolledige data? Hier komt data-analyse en machine learning om de hoek kijken: niet als vervanging van jouw expertise, maar als een superkracht die je werk slimmer, sneller en effectiever maakt. De redactie van TheDataConnection ging op onderzoek uit!
Dat is een goede vraag natuurlijk! We hebben op basis van het lezen van een aantal artikelen een top vijf gemaakt. Hierove sparren kan altijd. Neem gerust eens contact op met onze vrienden van Coney Minds. Dit team heeft data-analyse voor business controllers hoog op hun activiteitenlijst staan.
De top vijf, en wellicht zijn er nog meer voordelen.
1. Van reactief naar proactief werken
Vaak werk je met terugkijkende data: hoe presteerde de organisatie vorige maand, kwartaal of jaar? Met data-analyse en machine learning kun je een stap verder gaan: je kunt voorspellen wat er gaat gebeuren. Bijvoorbeeld:
2. Minder tijd kwijt aan dataverwerking, meer tijd voor strategisch advies
Hoeveel tijd besteed je aan het verzamelen, opschonen en controleren van data? Vaak te veel. Met de juiste data-analyse tools kun je:
Voorbeeld: Stel, je wilt snel inzien waar de grootste kostenstijgingen in de organisatie zitten. In plaats van handmatig analyses te doen in Excel, kan een data-analyse of machine learning-model afwijkende uitgaven detecteren en je direct wijzen op de onderliggende oorzaak.
3. Meer inzicht in kostenstructuren en rendement
Een van je belangrijkste taken als controller is het adviseren over kostenbeheersing en rendementsverbetering. Data-analyse maakt dit makkelijker door:
Voorbeeld: In een retailorganisatie kan data-analyse laten zien dat bepaalde productcategorieën een hoog rendement opleveren in regio A, maar nauwelijks verkopen in regio B. Dit helpt je om de productmix en prijsstelling per regio beter af te stemmen.
4. Sneller afwijkingen en risico’s signaleren
Als een data driven business controller moet je risico’s managen en financiële gezondheid bewaken. Data-analyse helpt je om:
Voorbeeld: In een projectorganisatie kan een machine learning-model op basis van historische data voorspellen welke projecten het risico lopen om uit de hand te lopen qua kosten en tijd. Dit stelt je in staat om vroegtijdig in te grijpen.
5. Betere samenwerking met andere afdelingen
Data-analyse zorgt ervoor dat je niet alleen een financieel adviseur bent, maar ook een strategisch sparringpartner voor sales, marketing en operations. Bijvoorbeeld:
Hoe begin je?
Laten we je geruststellen. Het mooie is: je hoeft geen data scientist te zijn om data-analyse toe te passen in je werk. Kleine stappen kunnen al een groot verschil maken.
Hier zijn drie concrete stappen om te beginnen:
1. Gebruik dashboards en BI-tools
Start met tools als Power BI of Tableau om real-time inzicht te krijgen in je financiële cijfers.
2. Werk samen met IT en data-analisten en je externe accountant
Zoek de samenwerking met collega’s die verstand hebben van data en AI. Vraag hen hoe je data slimmer kunt gebruiken binnen finance. Bevraag ook je (externe) accountant. Zeker weten dat jij input wil leveren.
3. Begin met eenvoudige voorspellende analyses
Kijk naar bestaande data en stel vragen: Kunnen we voorspellen welke klanten gaan afhaken? Welke kostenposten stijgen structureel? Welke factoren hebben de grootste invloed op onze winstgevendheid?
Conclusie: data-analyse maakt je werk als controller krachtiger
Data-analyse en machine learning zijn geen vervanging voor de business controller – ze versterken juist je rol als strategisch adviseur. Door slimmer gebruik te maken van data kun je sneller en beter onderbouwde beslissingen nemen, risico’s beheersen en de organisatie helpen groeien.
Ben jij klaar om als business controller de volgende stap te zetten? Mooi, we wensen je veel succes!
De Redactie