Artsen kunnen patiënten beter behandelen als ze een AI-chatbot gebruiken. Dat blijkt uit onderzoek aan de Stanford Universiteit.
Chatbots die werken met generatieve AI worden steeds beter in het diagnosticeren van sommige ziektes, zelfs als ze complex zijn. Maar hoe doen deze AI-chatbots het bij het begeleiden van behandeling en zorg na de diagnose? Kan het antwoord geven op vragen als: Hoe lang voor een operatie moet een patiënt stoppen met het nemen van voorgeschreven bloedverdunners? Moet het behandelprotocol van een patiënt worden gewijzigd als hij in het verleden bijwerkingen heeft gehad op soortgelijke medicijnen?
Universitair docent geneeskunde Jonathan Chen en een team van onderzoekers van de Stanford Universiteit onderzochten of chatbots, een type groot taalmodel (LLM), effectief antwoord kunnen geven op dergelijke genuanceerde vragen, en of artsen die worden ondersteund door chatbots beter presteren. In beide gevallen luidt het antwoord ‘ja’. Een chatbot op zichzelf presteerde beter dan artsen die alleen toegang hadden tot een internetzoekopdracht en medische referenties, maar gewapend met hun eigen LLM hielden de artsen de chatbots bij.
Onderzoek
Het onderzoek, dat werd gepubliceerd in Nature Medicine, vergeleek drie verschillende groepen: de chatbot alleen, 46 artsen met ondersteuning van een chatbot en 46 artsen met alleen toegang tot het internet en medische referenties. De deelnemers kregen allemaal vijf patiëntencasussen. Ze moesten vervolgens schriftelijk uitleggen welke stappen ze zouden ondernemen, waarom ze voor die specifieke aanpak kozen en welke afwegingen ze in overweging namen tijdens het proces. Vervolgens werden de antwoorden beoordeeld door onafhankelijke artsen aan de hand van een gestandaardiseerde beoordelingsrubriek.
Resultaten
De chatbot presteerde beter dan de groep artsen die alleen toegang hadden tot het internet en de medische referenties. Opvallend genoeg waren de artsen die gebruikmaakten van de AI-chatbot net zo nauwkeurig als de chatbot zelf. Het team van Stanford maakt hieruit op dat chatbots de medische besluiten van artsen kunnen verbeteren. Ze kunnen artsen ondersteunen bij de zogenoemde ‘clinical management reasoning‘, dat is het proces waarbij bepaalde medische beslissingen worden genomen op basis van de voorkeuren van een patiënt, de medische geschiedenis van de patiënt en andere factoren die meespelen.
Komt AI-arts eraan?
De uitkomsten van de studie roepen de vraag op: komen de AI-artsen eraan? “Misschien is het een punt in het voordeel van AI”, zegt onderzoeksleider Chen. Dit betekent echter niet dat patiënten zelf arts moeten spelen met behulp van een chatbot. “Doe dat niet”, zegt Chen. Er is veel goede informatie te vinden, maar er is ook slechte informatie, zegt hij. “De vaardigheid die we allemaal moeten ontwikkelen, is het onderscheiden van wat geloofwaardig is en wat niet. Dat is nu belangrijker dan ooit.”
Bronnen:
Study suggests physician’s medical decisions benefit from chatbot
Artsen werken beter door AI-chatbots, blijkt uit onderzoek