Het Amerikaanse AI-bedrijf Anthropic, bekend van taalmodel Claude, heeft met het Model Context Protocol (MCP) een soort universele stekkerdoos voor AI gelanceerd. ‘Dit opent de deur naar een toekomst waarin AI naadloos integreert in onze apparaten.’
Dat melden Alexander Klöpping en Wietse Hage in de nieuwsbrief van AI Report. Volgens de twee tech nerds is Anthropic goed op weg om zijn positie te verstevigen als ‘één van de belangrijkste spelers in AI-land’. Antropic kiest Amazon als belangrijkste partner voor het trainen van AI-modellen, terwijl Amazon 8 miljard dollar investeert in de startup. “Terwijl andere AI-bedrijven elkaar de loef proberen af te steken met grote beloftes, kiest Anthropic consequent voor een doordachte aanpak,” zeggen Klöpping en Hage.
Deep dive
Klöpping en Hage duiken dieper in het Model Context Protocol (MCP) dat Antropic vorige week ‘zonder veel bombarie’ heeft gelanceerd. “Klinkt technisch, maar het is eigenlijk een soort universele stekkerdoos voor AI. Tot nu toe was het een hele klus om AI-systemen te laten werken met verschillende databronnen – denk aan je Google Drive, Slack of bedrijfsdatabase. Met MCP wordt dat een fluitje van een cent.”
Glazen stolp
Tot nu toe zaten AI-modellen opgesloten in een ‘glazen stolp’, zonder echt contact met de buitenwereld. “Taalmodellen die online draaien hadden vooralsnog weinig toegang tot de realiteit,” legt Wietse uit. Programmeurs hebben wel geprobeerd hier bruggetjes voor te bouwen, “maar iedereen deed dat op zijn eigen manier en er werd minder goed nagedacht over veiligheid,” vertelt Hage.
Veilige oplossing
MCP biedt volgens de tech nerds een veilige oplossing. Hage demonstreert de mogelijkheden met de Shelly Plug, een slimme stekker die via MCP veilig kan worden bediend binnen het lokale netwerk. Het principe werkt ook voor andere apparaten, zoals slimme verlichting en thermostaten. MCP is veilig omdat het zeer specifiek definieert wat wel en niet mag. “Als je tegen dat ding zegt: ‘Ik wil het huidige weer,’ dan zegt hij: ‘Dat kan ik niet. Mijn enige taak hier is lichten aan- en uitzetten,’” legt Hage uit.
Integratie met apparaten
Dit protocol opent de deur naar een toekomst waarin AI naadloos integreert in onze dagelijkse apparaten. “Wat er nu gaat gebeuren,” schetst Klöpping, “is dat alles wat data over mij verzamelt – mijn horloge, de warmtepomp, de zonnepanelen, de Tesla-auto – allemaal met dat Anthropic-boxje verbonden kunnen zijn.” Hage vergelijkt het met Apple’s HealthKit, dat een gestandaardiseerd formaat gebruikt voor gezondheidsdata.
Open source
De eerste toepassingen zijn te verwachten in de open source-wereld. “Die Shelly Plug is van open source-nerds. Zij gaan nu als eersten hiermee klooien en leuke dingen doen,” zegt Hage. Grote bedrijven als Apple en Google zullen waarschijnlijk voorzichtiger zijn met het geven van systeemtoegang aan AI-modellen.
Brede implicaties
MCP markeert volgens Klöpping en Hage een cruciale ontwikkeling in hoe AI-systemen met de wereld kunnen omgaan, en de implicaties zijn volgens de heren breed. “De wereld gaat langzaam open voor taalmodellen om steeds meer te interacteren,” zegt Hage. “De ogen van het taalmodel zijn geopend,” concluderen de nerds met een knipoog. “In ieder geval kan hij het licht aandoen, en dat is fijn.”
In de podcast Poki vertellen Alexander Klöpping en Wietse Hage meer over het Model Context Protocol.
Bron: AI Report, 3 december 2024
Krijg grip op de informatieoverload met deze tools