Artificial Intelligence (AI) ontwikkelt zich razendsnel, ook bij de overheid. Welke kansen en risico’s brengt dit met zich mee? En hoe bereiden overheidsinstanties zich daarop voor? Enkele topambtenaren aan het woord.
Michel van Leeuwen, directeur Artificiële Intelligentie bij JenV, probeert met zijn directie in kleine stappen vernieuwing aan te jagen. “Om verlamming tegen te gaan, zul je de positieve kant van AI moeten benadrukken. We sporen medewerkers daarom aan om verantwoord te experimenteren. Niet met vertrouwelijke informatie, en op een manier die weinig tot geen risico’s met zich meebrengt. En heeft iemand een slimme, waardevolle tool gevonden? Dan moeten we openstaan voor veranderingen in onze werkwijze”, aldus Van Leeuwen.
Leer en breng over
Tanaquil Arduin is directeur Informatie en Programmeren en tevens Chief Information Officer bij de Inspectie Leefomgeving en Transport. Ook hij is groot voorstander van AI-experimenten. “Daar betrekken we ook de academische wereld en het bedrijfsleven bij. Je kunt beter leren van elkaars successen en voorkomen dat iedereen telkens het wiel opnieuw gaat uitvinden.”
Eva Heijblom, directeur-generaal Digitalisering en Overheidsorganisatie bij het ministerie van BZK, doet een oproep. “Krijg gevoel bij wat er in de private sector gebeurt op het gebied van AI. Ken daarnaast de risico’s en kansen, zodat je die kunt overbrengen. AI is niet alleen iets van onze ICT-afdelingen. Het raakt ons allemaal.”
Lees verder in het magazine van de Algemene Bestuursdienst
Bron: Hoe kan AI ons werk beter en menselijker maken? | Nieuwsbericht | Algemene Bestuursdienst