De enorme hype rond AI uit het publieke domein doet zich ook voor in het militaire domein, zegt hoogleraar data science en AI Roy Lindelauf. ‘Soms denk ik: waar zijn we mee bezig?’.
“Hoe kunnen datawetenschap en kunstmatige intelligentie bijdragen aan moderne oorlogsvoering?” Met die prikkelende vraag begint Roy Lindelauf zijn oratie, getiteld ‘Zwaartepunt Data: Datawetenschap en AI in het militaire domein’. Met de oratie wordt hij officieel aangesteld als hoogleraar data science en AI aan de Nederlandse Defensie Academie (NLDA) in Breda. Lindelauf is daarnaast deeltijdhoogleraar data science, safety & security in Tilburg.
“Het is belangrijk het kennisgebied over data science en kunstmatige intelligentie in het defensie- en veiligheidsdomein te versterken. Voormalig luchtmachtofficier dr. ir. Roy Lindelauf draagt daar zijn steentje aan bij,” meldt Defensie.nl over zijn benoeming.
Technologieën
De rol van geavanceerde technologieën in militaire operaties wordt steeds belangrijker in een tijd van toenemende onrust in de wereld. Dat benadrukt Lindelauf in zijn oratie aan de hand van diverse voorbeelden. “Oekraïne maakt gebruik van autonome drones voor aanvallen, terwijl Israël AI inzet voor militaire besluitvorming en targeting. Rusland voert grootschalige AI-gedreven informatieoperaties uit in Noord-Afrika,” zegt Lindelauf. Als hoogleraar houdt hij zich bezig met de vraag wat de huidige en toekomstige rol is van datawetenschap en kunstmatige intelligentie in militaire operaties. Zowel bij de analyse vooraf, de planning en de uitvoering zijn deze technologieën volgens hem essentieel.
Datageletterdheid
Lindelauf pleit dan ook voor meer ‘datageletterdheid’ binnen Defensie. Het is de taak van de NLDA om zoveel mogelijk militairen de juiste kennis bij te brengen op het gebied van AI en datawetenschap. “Iedereen binnen onze defensieorganisatie, van soldaat tot minister, zal steeds vaker geconfronteerd worden met systemen en processen waarin deze technologieën een cruciale rol spelen.” Wel moeten datawetenschap en kunstmatige intelligentie op een ethisch verantwoorde manier worden ingezet. Lindelauf waakt voor overhaaste conclusies en toepassingen. “Het is essentieel dat we zowel de waarde als de beperkingen van deze technologieën onderzoeken en erkennen.”
Kracht van modellen
Lindelauf doet al bijna twintig jaar onderzoek naar hoe wiskundige en analytische methoden in het defensiedomein worden gebruikt. “Ik ken de kracht van dit soort modellen en ook de toepassingen ervan. Als je je al heel lang bezighoudt met deze materie, is het verbazingwekkend dat het nog niet zo veel werd gebruikt. De enorme hype uit het publieke domein zie ik nu ook in het militaire domein,” zegt Lindelauf in een recent interview met het Parool.
Risico’s van AI
Israël zou AI-modellen hebben gebruikt om doelwitten te generen voor grootschalige bombardementen in Gaza. Onthullingen als deze zetten de discussie over de inzet van AI in oorlogen op scherp. Lindelauf is zich bewust van de risico’s van AI in het militaire domein. Hij pleit voor terughoudendheid van het gebruik in aanvalssystemen, maar waarschuwt tegelijkertijd dat de keuze om AI niet te gebruiken onverantwoord en zelfs gevaarlijk is: “We moeten het kind niet met het badwater weggooien,” zegt Lindelauf in een eerder gesprek met FollowTheMoney.nl.
Zelfrijdende auto
Het is zelfs onethisch en gevaarlijk om AI niet te gebruiken voor militaire toepassingen, zo schreef Lindelauf in een paper. In het interview met FollowTheMoney.nl vergelijkt hij dit met de zelfrijdende auto. “Als die iemand doodrijdt, is dat verschrikkelijk. Maar als het totale aantal verkeersdoden drastisch afneemt als we allemaal overgaan op zelfrijdende auto’s, dan is het uiteindelijk stom als we die ontwikkeling niet doorzetten omdat er in het proces problemen zijn.”
Volgens Lindelauf gaat dit in zekere zin ook op voor oorlog. “Technologie biedt de kans om het aantal onschuldige burgerslachtoffers zo veel mogelijk te verlagen. Doordat die kan helpen om aanvallen die we zelf doen accurater te maken, maar ook door ons in staat te stellen om aanvallen van anderen beter af te slaan. Landen met een minder sterk ethisch kompas gebruiken deze technologie ook. Als wij dat niet doen, is dat een enorm risico.”
Bekijk de publicaties van Roy Lindelauf
Bronnen:
De enorme AI-hype zie je nu ook in het militaire domein: ‘Soms denk ik: waar zijn we mee bezig?’ | Het Parool
Lindelauf: “Essentieel om nieuwe technologieën zoals AI te verkennen” | Nieuwsbericht | Defensie.nl
Lindelauf benoemd tot hoogleraar op het gebied van data science en kunstmatige intelligentie | Nieuwsbericht | Defensie.nl
Hoogleraar militaire AI: ‘We zitten in een nieuwe koude oorlog’ – Follow the Money – Platform voor onderzoeksjournalistiek (ftm.nl)