ABN-Amro: groene AI-startups in trek

Startende AI-bedrijven die zich richten op de energietransitie zijn in trek bij investeerders. Dat blijkt uit een analyse van ABN-Amro. De bank waarschuwt er wel voor dat de investeringen in duurzame AI-startups sinds 2021 teruglopen.

Wereldwijd werd in de eerste elf maanden van 2023 18,5 miljard dollar geïnvesteerd in AI-startups die bijdragen aan duurzaamheidsdoelstellingen. De investeringen gaan vooral naar startups met een focus op klimaatverandering en schone energie. Op de energietransitie is een sterke nadruk zichtbaar met bijna 30 procent van de startups die werken aan betaalbare en schone energie. Daarachter volgt een kwart van de bedrijven die zich richten op duurzame steden en gemeenschappen, zo volgt uit een rapport van ABN-Amro.

Europa kraamkamer
Europa blijkt een belangrijke kraamkamer voor duurzame AI-startups, meldt ABN-Amro. Sinds 2018 ging hier 14,3 miljard dollar naar toe. In Europa krijgen Duitse startups het meeste geld (4,94 miljard dollar), gevolgd door Franse bedrijven (3,09 miljard dollar) en bedrijven in het Verenigd Koninkrijk (2,59 miljard dollar). Andere Europese landen zoals Zweden, Denemarken en Spanje dragen ook flink bij. Noord-Amerika leidt met 61,7 miljard dollar aan ontvangen investeringen. Europa staat op de tweede plaats, gevolgd door Azië met 6,5 miljard dollar.

Teruggang investeringen
ABN-Amro ziet echter wel dat de investeringen in duurzame AI-startups teruglopen sinds 2021. In dat jaar liet de technologiemarkt een enorme groei zien, na de aanvankelijke ‘coronaschok’. In 2021 staken investeerders wereldwijd 25,2 miljard dollar in duurzame startups, zo blijkt uit gegevens van dataverzamelaar Neto Zero insights. In 2022 liep dit bedrag terug naar 21,4 miljard dollar. Als oorzaken noemt ABN-Amro rentestijgingen en een ongunstiger investeringsklimaat. Ook in 2023 is een teruggang zichtbaar. Op 1 december stond de teller op 18,5 miljard dollar.

Generatieve AI
Investeerders staken sinds 2018 793 miljoen dollar in jonge ondernemingen die ‘generatieve AI’ toepassen voor duurzaamheidsdoeleinden. Het overgrote deel van de investeringen vond plaats in 2023. Generatieve AI is een vorm van kunstmatige intelligentie die op basis van instructies volledig nieuwe data kan genereren, zoals tekst, beelden, video’s, 3D-ontwerpen, stemmen, muziek, computercode en gestructureerde datasets. Er zijn diverse duurzame toepassingen mogelijk van generatieve AI, zoals het ontwikkelen van nieuwe, meer milieuvriendelijke materialen of virtuele assistenten die duurzaamheidsadvies geven.

Twin transition
“De digitale transitie en de duurzaamheidstransitie werken op elkaar in. Zo kan artificial intelligence (AI) een element zijn in de oplossing van grote vraagstukken rond onder andere klimaat, milieu en biodiversiteit. De zogenoemde ‘twin transition’ is daarmee in volle gang,” meldt ABN-Amro in een persbericht. Volgens de bank is het netto effect van Ai op de duurzaamheidstransitie positief, op basis van onderzoek uit 2000. De analyse van ABN-Amro staat in het rapport ‘Generatieve AI pakt rol in de duurzaamheidstransitie’.

Julia Krauwer, sector bankier techologie, media en telecom bij ABN-Amro, schreef het rapport met collega’s van ABN-Amro. “Ik zie steeds meer toepassingen van generatieve AI die een bijdrage kunnen leveren aan complexe vraagstukken als klimaatverandering en circulariteit,” zegt Krauwer. Op LinkedIn noemt ze enkele voorbeelden. Krauwer wil geen grenzeloos tech-optimisme prediken, maar ziet technologie als één van de ingrediënten vormen in de transities waar we als maatschappij doorheen zullen moeten gaan.”

Download het rapport van ABN-Amro ‘Generatieve AI pakt rol in de duurzaamheidstransitie’

Beluister Podcast De innovatiegolf over generatieve AI

Bronnen:
ABN-Amro, 4 maart 2024
ABN-Amro, 26 februari 2024

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Commentaren
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties