Kennisbank

Filter

Deze kennisbank bevat een verzameling aan artikelen, die als doel hebben om kennis te delen op gebied van kunstmatige intelligentie (AI), machine learning en data-analyse. Met achtergrondartikelen, analyses en verhalen die concrete handvatten bieden. De artikelen zijn zowel afkomstig van externe bronnen als van The Data Connection zelf.

AI, Praktijk, zorg,

Hoe kunnen we AI verantwoord inzetten in de zorg?

6 december 2024
AI biedt vele kansen voor de gezondheidszorg, zoals detecteren van kanker, aangeven van operatie-urgentie of voorspellen van een hartritmestoornis. Juist in deze sector spelen risico’s en ethische vraagstukken. Hoe kunnen we AI verantwoord inzetten? Een reportage in Technisch Weekblad.
AI, Wetenschap, zorg,

Ghana ontketent AI-revolutie in Afrika

6 december 2024
Ghana ontwikkelt zich tot AI-epicentrum van Afrika, meldt de Volkskrant. Op een conferentie in de Ghanese hoofdstad Accra kwamen meerdere voorbeelden voorbij hoe AI kan worden ingezet om problemen in Afrikaanse landen op te lossen, zoals het ontwikkelen van een medicijn tegen malaria.
AI, Machine learning, Wetenschap,

AI energie-efficiënter maken met neuromorfe computing

5 december 2024
Dankzij algoritmische doorbraken bij het trainen van neurale netwerken kan een groot aantal AI-toepassingen veel energiezuiniger worden. Vijfentwintig jaar baanbrekend werk in neuromorfe computing bij het Centrum voor Wiskunde & Informatica (CWI) werpt nu zijn vruchten af, zegt senior onderzoeker Sander Bohté.
Data-analyse, Machine learning, Wetenschap,

Op ontdekkingsreis door een keur aan databronnen

2 december 2024
Er ligt nog een hele wereld aan kennis te ontdekken, denkt Lise Stork, als computers toegang hebben tot wetenschappelijke kennis, en daarmee beter worden in het leggen van verbanden tussen losse informatiebronnen. Met methoden zoals ‘knowledge engineering’ hoopt de universitair docent wetenschappelijk onderzoek een impuls te geven, meldt de Universiteit van Amsterdam.
AI, Machine learning, Wetenschap,

ChatGPT-4o zou denken als een mens: ‘Vooral briljante marketing’

2 december 2024
OpenAI, de maker van ChatGPT, verlegt zijn koers met een nieuw AI-model. Dat moet minder fouten maken door te denken en redeneren als mensen. Hoe zit dat? Het is vooral een staaltje briljante marketing, zegt Jelle Zuidema, hoofddocent natuurlijke taalverwerking aan de Universiteit van Amsterdam, in de Volkskrant.
AI, Trends, Wetenschap,

Waarom AI in de toekomst juist dommer kan worden

29 november 2024
AI, of kunstmatige intelligentie, wordt steeds slimmer en kan steeds meer. Je zou kunnen denken dat die ontwikkeling oneindig doorgaat, maar dat is allesbehalve zeker. Het heeft te maken met de manier waarop AI-modellen getraind worden: EenVandaag legt het uit in een video.
AI, Machine learning, Wetenschap,

Apple Speaks the Truth About AI. It’s Not Good. Are We Being Lied to?

28 november 2024
AI-adviseur Ignacio de Gregorio analyseert in hoeverre huidige AI-producten intelligent zijn. Hij baseert zich op een artikel van Apple-onderzoekers, die concluderen dat grote taalmodellen (LLM's) niet kunnen redeneren. Dit betekent dat de beweringen over hun intelligentie zwaar overdreven zijn.
Data-analyse, Praktijk, Trends,

Data visualisatie: waar moet je op letten?

27 november 2024
Data visualisatie is eigenlijk niets anders dan het grafisch weergeven van data. Denk daarbij aan grafieken, diagrammen of infographics. Bas Kooijman van IT Training Groep helpt je in deze blog op weg met datavisualisatie-methoden en behoedt je voor een aantal veelgemaakte fouten.

AI, Machine learning, Wetenschap,

Hoe maak je van gedachten beelden?

25 november 2024
Prof. dr. Rainer Goebel, onderzoeker op de faculteit Psychologie en Neurowetenschappen bij de Universiteit van Maastricht, onderzoekt hoe onze hersenen tekst omzetten in beelden. Daarbij laat hij zich inspireren door de manier waarop kunstmatige intelligentie dat doet, zoals bij deel learning-modellen als Midjourney en Dall-E.
AI, Data-analyse, Wetenschap,

Eerste experts in AI & ES afgestudeerd

22 november 2024
De eerste ingenieurs van de master Artificial Intelligence & Engineering Systems kregen onlangs hun diploma’s. De ingenieurs kennen de ins & outs van AI, maar ook andere data science-oplossingen om bedrijven en instanties te helpen met hun behoefte aan inzichten. Ze studeerden af op interessante toepassingen in de praktijk.
AI, Wetenschap,

AI tilt online discussie naar hoger niveau

19 november 2024
Om toxische reacties te verwijderen maken veel nieuwsplatforms gebruik van artificiële intelligentie. Maar AI is ook in te zetten om de discussie te verbeteren, zegt computationeel taalkundige Cedric Waterschoot van het Meertens Instituut. Hij promoveert woensdag 20 november op dit onderwerp aan de Universiteit Utrecht.
Data-analyse, Trends,

Datavisualisatie: geen droge grafiek, maar een droge achtertuin

18 november 2024
In de ogen van Mettina Veenstra, lector Smart Cities aan de Saxion Hogeschool, worden we omringd door visualisaties. Klimaatverandering? Kijk maar hoe onze tuinen de afgelopen jaren zijn veranderd: wat eerst volop groeide, verdort of ‘verdrinkt’ nu steeds vaker in de zomer. Veenstra: “Het triggert mensen. Ze zitten gelijk op het puntje van hun stoel.”